sigla noua test V1 djc

Patrimoniul mobil și imobil în județul Vrancea

În patrimoniul cultural imobil al județului Vrancea se regăsesc, conform Listei Monumentelor Istorice (LMI) actualizată în anul 2015, un număr total de 427 monumente istorice, din care 91 sunt de importanță națională și 336 de importanță locală. La acestea se adaugă următoarele obiective clasate care vor fi înscrise în următoarea actualizare a LMI:

- Monumentul funerar maior Gheorghe Pastia, cod LMI VN-IV-m-B-21172 (clasat în anul 2020)

- Casa Duiliu Zamfirescu, cod LMI VN-II-m-B-21191 (clasat în anul 2022)

- Ansamblul Spitalului comunal, cod LMI VN-II-a-B-06566 (reclasare în anul 2022)

- Ansamblul Casei Damian și Beci, cod LMI VN-II-a-B-06433 (reclasare în anul 2022)

În prezent sunt clasate 145 de obiective în Categoria I Arheologie, 197 în Categoria II Arhitectură,17 în Categoria III For public și 70 de obiective în Categoria IV Memoriale și funerare.

În Lista Monumentelor Istorice din Vrancea predomină lăcașurile de cult - 101 de obiective clasate, dintre care 47 sunt de importanță națională, iar 23 sunt biserici din lemn.

Un alt reper important în Lista Monumentelor Istorice din Vrancea este reprezentat de cele 55 de obiective clasate dedicate eroilor căzuți în lupte: 4 mausolee la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, 5 cimitire și 46 de monumente comemorative.

 

În patrimoniul cultural mobil al județului Vrancea se regăsesc 79 de bunuri culturale clasate, dintre care 33 au fost clasate în Tezaur (bunuri culturale de valoare excepțională pentru umanitate), iar 46 au fost clasate în Fond (bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România). Dintre acestea, șapte bunuri au valoare arheologică, fiind vorba despre 3 inele, o fibulă dacică și 3 vase, toate fiind deținute de o instituție publică.

Din patrimoniul cultural mobil al județului fac parte și 8 cărți vechi, importante atât datorită vechimii lor, cât și pentru mențiunile de pe paginile lor despre evenimente istorice locale, scrise de-a lungul timpului de cei care le-au deținut.

Totodată, patrimoniul cultural mobil al Vrancei este îmbogățit cu 12 bunuri cu valoare istorică, din domeniul etnografiei, printre care piese de port popular și unelte ca tipare de caș sau teasc pentru zdrobit strugurii. Printre bunurile clasate se regăsesc și 9 specimene rare de botanică, printre care tise, flori de colț și plante denumite Ochiul șarpelui.

Patrimoniul cultural mobil al Vrancei este completat cu 5 bunuri cu valoare istorică, memorialistică, datând din sec. XIX-XX,  printre care o tunică de ofițer, un vas-cupă din argint, un costum de diplomat, o masă cu scară de bibliotecă și un bun de artă plastică - sculptură.

Cele mai multe bunuri culturale mobile clasate din Vrancea sunt bunuri de cult, în număr de 38, din domeniile artă plastică și artă decorativă, printre care icoane, epitafuri, piese de mobilier și o cădelniță, deținute de instituții publice și de cult.

Please publish modules in offcanvas position.