Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

Mausolee pe bicicletă

Mausolee pe bicicletă, 2015

”Mausolee pe bicicletă” este un eveniment prin care ne propunem să promovăm și să valorificăm, în rândul pasionaților de velo-turism, a mausoleelor din Județul Vrancea aflate pe traseul turistic ”Drumul de glorie al Armatei Române din Primul Război Mondial”. Acest eveniment este organizat începând din anul 2015 de ”Zilele Europene ale Patrimoniului” în colaborare și parteneriat cu asociații sportive și instituții publice și reprezintă una din modalitățile prin care aniversăm Centenarul Marii Uniri. În anul 2019, cea de-a V-a ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” a avut loc în data de 14 septembrie 2019.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Oprean (drp) a participat la cea de-a doua ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă”


55 de bicicliști din Vrancea, Galați și chiar București, plini de entuziasm, s-au aliniat la startul turei de ciclism „Mausolee pe bicicletă“, eveniment ce a avut loc sâmbătă, de la Mărășești până la Mausoleul Mărăști. A fost o zi perfectă pentru ciclism, iar organizatorul, Direcția de Cultură Vrancea, s-au gândit la fiecare detaliu pentru ca evenimentul să fie o reușită. Cel mai tânar biciclist a avut doar 16 ani, care a urcat până la Mărăști, iar cel mai în vârstă a avut 56 de ani. Au fost kit-uri cu energizante, fructe, apă pentru toți bicicliștii, astfel încât aceștia să aibă energie pentru a parcurge cei 89 de kilometri dintre Mărășești și Mărăști (tur-retur).

Organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, turul ciclist „Mausolee pe bicicletă“ a reușit să promoveze mausoleele eroilor neamului din Vrancea, ridicate după Primul Război Mondial, și să reconstituie „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. La fiecare mausoleu, Mărășești și Mărăști, custozii au oferit informații despre monumente, dar și despre bătăliile din Primul Război Mondial. La Mărăști, cei aproape 30 de cicliști avansați, care s-au încumetat să urce cu bicicleta până la mausoleu, au aprins lampioane în memoria eroilor care s-au jertifit în urmă cu aproape o sută de ani.

Vă invităm să vizitați mausoleele din Vrancea…pe 2 roți. Aici, în urmă cu 98 ani, au avut loc cele mai dure lupte de pe Frontul de Est din Primul Război Mondial. În cinstea jertfei eroilor căzuți în lupte s-au ridicat patru mausolee. Invitația noastră este aceea de a pedala de la Mausoleul Mărășești la Mausoleul Mărăști. Acestea sunt cele mai importante monumente comemorative ridicate în Sud-Estul Europei.

La linia de plecare s-au aliniat viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, consilierul local Dragoș Horhocea – care s-au oprit la Panciu, precum și şeful Biroului vamal de interior Vrancea, Robert Roşculeţ, viceprimarul Odobeştiului, Florin Vetrescu, directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu, care au urcat până la Mărăști, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai partenerilor, Meli’s şi VeloPower, care au susţinut logistic acest eveniment.

La Statuia Eroilor din Panciu, unde a fost prima oprire, cicliștii au fost primiți de primarul Iulian Nica, care le-a înmânat diplome de participare celor care au ales traseul pentru începători. A urmat urcarea până la Mărăști, cu o oprire la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, Străoane, pentru hidratare. De aici, cursa a mers fără oprire până la Mărăști, unde panta de 10% i-a răsfirat pe cicliști, iar unii dintre ei au ales să urce pe jos câteva sute de metri. Primarul din Răcoasa, Vladimir Păun, i-a primit pe cicliști la Mausoleul din Mărăști și le-a oferit fructe și apă pentru hidratare. A fost cea mai lungă pauză, în care custodele Mausoleului le-a oferit informații despre monument, despre bătăliile din 1917 și jertfa soldaților români. Au fost aprinse lampioane în cinstea eroilor și înmânate diplome cicliștilor. Returul a fost mai ușor, cu excepția urcării de la Valea Câmpului, unde câțiva cicliști au preferat mașina de asistență pentru câteva sute de metri. Materialele de promovare ale acestui traseu au fost realizate de Caspro, DaShop și Tricotton Junior Panciu. Muzeul Vrancei a oferit acces gratuit în mausoleele Mărășești și Mărăști, iar IPJ Vrancea, prin poliţiştii de la Biroul Rutier, au oferit sprijin în derularea evenimentului.

Alături de mașina de poliție rutieră, care a deschis drumul cicliștilor, s-a aflat și un echipaj de la Jandarmerie, care s-a asigurat că nu sunt incidente. Acţiunea organizată de Direcţia de Cultură a fost sprijinită de Consiliul Județean Vrancea. Sponsorul principal al evenimentului a fost Premium Porc, iar parteneri media Monitorul de Vrancea și Atlas TV.

Când? Pe 19 septembrie, când în toată Europa se marchează Ziua Europeană a Patrimoniului!

Cum? Deoarece cea mai importantă comunitate de iubitori ai ciclismului este la Focșani, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea va pune la dispoziție o mașină cu care se vor transporta bicicletele de la Mausoleul Focșani (punctul de întâlnire) până la Mausoleul Mărășești (punctul de start).

Unde? Această tură de ciclism care își propune să pună în valoare şi să promoveze patrimoniul din Vrancea este organizată pe două niveluri: nivel începători și nivel avansați.

Începătorii sunt ”provocați” la un traseu care pleacă de la Mausoleul Mărășești și ajunge, după o urcare de 10 km pe drumul judetean 204E (Haret-Panciu), la Statuia Eroilor din Panciu. Aici se face o pauză de hidratare după care grupul de începători se poate întoarce la Focșani.

Persoanele care doresc să meargă pe traseul de avansați vor continua cursa (după o pauză de hidratare) spre Mausoleul Mărăști. La Monumentul ”Ecaterina Teodoroiu” din comuna Străoane se va face încă o pauză de hidratare după care, o dată ajunși la Mausoleul Mărăști fiecare participant va fi invitat să aprindă un lampion, în cinstea eroilor care își dorm somnul de veci aici. Estimăm să ajungem la Mausoleul Mărăști la ora 16.00 și să plecăm în tura de întoarcere la ora 16.30.

Cine? Oricine este binevenit să ia parte la tura noastră de ciclism. Este o tură ”open” așa că oricine poate paarticipa indiferent dacă are o bicicletă de șosea, un trekking sau MTB. Este important de știut că nu se percepe nici o taxa!

De ce? Toți temerarii care vor ajunge la Mausoleul Mărăști vor fi invitați să aprindă un lampion în cinstea eroilor care își dorm somnul veșnic aici! De ce să nu fii și tu printre temerari?

Pe 19 septembrie fă-ți loc în agendă pentru…a scrie prima filă din istoria turei de ciclism ”Mausolee pe bicicletă” – ediția I-a.