sigla noua test V1 djc

Monument istoric din municipiul Focșani în atenția studenților de la arhitectură

În cursul anului 2020, 5 studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” și-au elaborat lucrarea de practică având ca obiect monumentul istoric ”Cimitir evreiesc”, cod LMI VN-IV-s-B-06589, situat pe drumul care leagă Focșaniul de Petrești. Lucrarea a fost realizată de studenții Roxana-Andreea Dinu, Andra Ioana Drăgan, Vlad Răzvan Nicolescu, Vlad Olaru și Ilona Pantaze, sub coordonarea doamnei lect. univ. Irina Băncescu din cadrul Departamentului Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului. Mulțumim echipei pentru materialul pus la dispoziție și vă invităm să consultați aici lucrarea viitorilor arhitecți (https://drive.google.com/.../1r2SySxiI3UCe3ACcOu1.../view...)

Monumentul istoric ”Cimitir evreiesc”, cod LMI VN-IV-s-B-06589, a fost edificat în sec. XIX (potrivit Listei Monumentelor Istorice) și a început să funcționeze în anul 1874, potrivit cercetării relizate de studenții Universității de Arhitectură ”Ion Mincu”.
Cimitirul evreiesc de pe drumul spre Petrești este în fapt al doilea cimitir al evreilor din Focșani. Acesta a început sa funcționeze din 1874, după ce primul cimitir evreiesc de pe raza localității, cel de pe strada Nicolae Bălcescu, a fost închis datorită lipsei de locuri de veci vacante.
Aici sunt îngropați 3425 de evrei în 50 de rânduri. Însemnele funerare sunt scrise în limbile germană, ebraică și română, povestind o parte a istoriei evreilor din Focșani. În amintirea eroilor evrei căzuți în Primul Război Mondial a fost construită o piatră funerară la intrarea în cimitir. De asemenea, pentru victimele Holocaustului, în cimitir a fost ridicat un monument funerar în care au fost îngropate bucăți de săpun făcute la Auschwitz din trupurile evreilor exterminați.
Edificiul de la intrarea în cimitir prezintă o arhitectură de factură clasicizantă, atât din perspectivă stilistică, prin limbajul arhitectural folosit, cât și prin compoziție, una dintre trăsăturile fundamentale, originare, fiind simetria, trădată acum de lipsa corpului vestic de clădire. Din punct de vedere structural, pereții sunt alcătuiți din zidărie, arcele din fațadele principale sunt realizate din zidărie, bolta este realizată din grinzi de lemn, placate la intrados cu șipci ce au fost ulterior tencuite.
Același sistemul constructiv cu rastel de șipci tencuite a fost folosit și în încăperile monumentului. Învelitoarea a fost refăcută recent având scopul de a proteja monumentul de viitoare degradări până se va putea realiza un proces complet de restaurare. Trăsătura aparte este dată de marcajul în limba ebraică de la nivelul superior al elevației principale.
Edificiile funerare au avut de suferit puternic ca urmare a cutremurelor succesive, cu precădere cel din 1977. Pietrele de mormânt nu sunt degradate, dar datorită tasării inegale a pământului majoritatea sunt înclinate, aflându-se într-un echilibru precar sau sunt prăbușite cu totul.

IMG 1222 mic

Please publish modules in offcanvas position.