Ziua Cărții și Bibliotecarului

Tipărire

Vremurile sunt mai presus de cărți, dar ce sunt vremurile când vrem cărți!? Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea a lansat, astăzi, 23 aprilie 2020, de ”Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor” proiectul „Cărțile vin acasă”.

Prin intermediul acestui proiect locuitorii municipiului Focșani care doresc să împrumute cărți în perioada următoare, vor beneficia de serviciul de curierat gratuit al bibliotecii și vor primi cărțile dorite direct acasă.

Doritorii pot contacta telefonic biblioteca la numerele:

Tot în data de 23 aprilie este sărbătorită în România "Ziua Bibliotecarului", ocazie cu care este celebrat rolul și importanța bibliotecii publice în viața comunității.

Bazele primei biblioteci publice din orașul Focșani sunt puse în anul 1881 la Liceul ”Alexandru Ioan Cuza”. Fondurile și cărțile necesare pentru înființarea bibliotecii au început să fie strânse începând din anii 1876-1877 prin donații și colecte publice, prin grija lui Ștefan Sihleanu, familiei Tufelcică și a profesorilor D. F. Caian și N. Tipeiu, care au constituit un comitet în acest scop.

Mai târziu, în anul 1907, studenții din vechiul județ Putna, au întemeiat un cerc cu scopul, între altele, de a strânge cărți pentru a fi puse gratuit la dispoziția cititorilor într-o bibliotecă publică. Efortul studenților putneni s-a concretizat prin strângerea a peste 2000 de volume în cursul a 2 ani de zile. În anul 1911, biblioteca Cercului Studenților Putneni, cu sediul la Liceul ”Unirea”, se transformă în ”Biblioteca publică” sub conducerea unui comitet format din persoane din diferite categorii sociale: mari proprietari de pământ, notari, răzeși, studenți, învățători și ofițeri.

Inaugurarea ”Bibliotecii publice” are loc în data de 5 februarie 1912, dată la care în colecția bibliotecii existau 5000 de volume. Numai în primul an, biblioteca a avut peste 2000 de cititori în sediul acesteia de pe Calea Cuza-Vodă, în ”Casele Ciurea”, ulterior în sediul ”Băncii Milcov” unde va funcționa până în timpul Primului Război Mondial.

Ulterior, în ”Statutele Bibliotecii Publice a orașului Focșani” din anul 1922 se precizează că biblioteca Cercului Studenților Putneni, transformată ulterior în Biblioteca publică din Focșani, se redeschide sub numele de Biblioteca publică a orașului Focșani. Statutul bibliotecii stipula, printre altele, și înființarea unui permanent muzeu etnografic putnean.

Biblioteca publică din Focșani va funcționa cu întreruperi cauzate de cele două războaie mondiale, dar și de mutările în diferite clădiri până în anul 1950, când îi sunt alocate spații de funcționare în sediul monumentului istoric Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, cod LMI VN-II-m-B-06488 şi în clădirea de pe str. Nicolae Titulescu nr. 12, actualul sediu al Secției pentru copii, clădire monument istoric ”Casă”, cod LMI VN-II-m-B-06484. Începând din anul 1973 funcționează și în clădirea din str. Mihail Kogălniceanu nr. 12 (monument istoric ”Fosta Cameră de comerț”, cod LMI VN-II-m-B-06445), iar din anul 1993 în clădirea monument istoric ”Casa dr. Blum”, cod LMI VN-II-m-B-06446 de pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 13, unde se găsesc în prezent secțiile de Împrumut la domiciliu, Carte veche și tradițională și Periodice.

Începând din anul 1982 instituția publică funcționează în organizarea actuală drept Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Cu ocazia "Zilei Bibliotecarului în România" urăm un călduros ”La mulți ani!” personalului tuturor bibliotecilor din Județul Vrancea.

biblio 1