Începe Competiția „Wiki Loves Monuments” 2020

Tipărire

Începând cu data de 1 septembrie 2020, timp de o lună, fotografi amatori și profesioniști din peste 40 de țări împărtășesc lumii - grație licenței Wikimedia Commons - felul lor particular de a surprinde monumente istorice și de arhitectură care i-au impresionat sau pe care simt nevoia să le scoată din anonimat. Data limită de înscriere în concurs este 30 septembrie 2020.

Multe dintre aceste obiective de patrimoniu încărcate pe pagina Wikipedia de-a lungul celor 10 ani de când se desfășoară concursul „Wiki Loves Monuments” au fost o supriză până și pentru locuitorii țărilor lor, nu mai vorbim de publicul internațional. O idee simplă a adus vizibilitate unor monumente pentru care nu exista înainte pe Wikipedia nicio fotografie făcând ca fotografi din țări precum Germania sau Austria să își propună - și să reușească - să acopere absolut toate obiectivele de patrimoniu din land-ul, regiunea sau țara lor.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) face parte din juriul etapei locale, ai cărei finaliști vor reprezenta apoi România în competiția internațională. În scopul ilustrării competiției, una din favoritele juriului în etapa locală de anul trecut a fost fotografia Bisericii Sfântul Nicolae din Densuș (autor Sebastian Mierzwa), județul Hunedoara (inclusă din 1991 pe lista indicativă UNESCO a României). Potrivit domnului Ștefan Bâlici, reprezentantul INP în Juriul ”Wiki Loves Monuments” - România, fotografia și-a ocupat locul în finala națională "Pentru că monumentul este excepțional - un fel de puzzle de monumente romane, reutilizate - însă încă puțin cunoscut la noi în țară".

Sursa - Institutul Național al Patrimoniului

Densus