”Prietenii lui Vlahuță” în cadrul manifestării naționale ”Noaptea Muzeelor”

Tipărire

afis nmb 2019

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea organizează în zilele de 17 și 18 mai 2019 evenimentul „Prietenii lui Vlahuță” în cadrul manifestării naționale ”Noaptea Muzeelor”. Evenimentul are dublu scop: evocarea personalității scriitorului Alexandru Vlahuță și promovarea monumentelor istorice ”Casa lui Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni și ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din comuna Bordești.

Construită în anul 1699 de Mănăilă, dregător al domnitorului Constantin Brâncoveanu, ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” din Bordești se găsea în ruină la începutul secolului trecut și numai pelerinajul oamenilor de cultură ai vremii, prieteni ai lui Alexandru Vlahuță, a făcut posibilă salvarea bisericii. Cu avizul Comisiunii Monumentelor Istorice, prezidată de Nicolae Iorga, ”Biserica Adormirea Maicii Domnului” a fost declarată monument istoric, prin decret regal, în data de 10 martie 1915. Intervenția lui Alexandru Vlahuță și a prietenilor săi a însemnat nu doar salvarea lăcașului de cult, dar și a picturii interioare realizate de Pârvu Mutu, renumit pictor bisericesc al perioadei brâncovenești. Autoportretul lui Pârvu Mutu din Biserica de la Bordești se găsește în prezent la Muzeul de Artă a României.

 

Programul evenimentului „Prietenii lui Vlahuță”:

- Victor-Traian Negulescu – ”Vlahuță și salvarea bisericii brâncovenești de la Bordești”;

- Marius-Ciprian Anghel – ”Pârvu Mutu, zugrav de subțire”;

- Col. dr. Ionel Talpău – ”Epoca brâncovenească”;

- Dr. Aurel Nicodei – ”Despre bisericile din zid din Vrancea (sec. XVII-XVIII)”;

- Prezentarea Liceului ”Vlad Ioviță” din Cocieri, Dubăsari, Transnistria, Republica Moldova;

- Sorin Pantelimon – ”Despre obiectivele turistice naturale de pe Valea Superioară a Râmnicului Sărat”;

- Virgil Panait – ”Miorița”;

- Dana-Manuela Crintea – ”Suvorov și Valea Râmnicului”;

- Col. (r) Fănel Iancu – ”Veteranul bordeștean Avram T. Constantin”;

- Prof. Ionuț Bercaru – ”Eroi bordeșteni din Războiul de Întregire a Patriei”.

 

 

Regulamentul turului ciclist ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă”, ediția a IV- a, 18 mai 2019:

1. Înscriere

Turul de ciclism ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă” este de tip “Open”, deci se poate înscrie orice iubitor al valorilor culturale și de patrimoniu și al sportului şi/sau al mişcării în aer liber care respectă regulamentul propus de organizatori și doar dacă are vârsta de cel puțin 14 ani, potrivit prevederilor art. 70, alin. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (”(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.”)

Participarea cicliștilor se face pe propria răspundere din punct de vedere medical. Fiecare participant este responsabil de pregătirea fizică, psihică, cât şi pentru aptitudinile necesare participării la turul ciclist. Totodată, participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru funcţionalitatea bicicletei şi a echipamentului tehnic utilizat, precum şi pentru eventualele incidente de orice natură apărute premergător, în timpul şi după încheierea cursei, la locurile de start/finiș sau pe traseu.

Se va respecta cu stricteţe Codul Rutier și Regulamentul de aplicare a acestuia(Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), după cum urmează:

41: ”(3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.”
70: ”(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
(3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.”

74: ”(1) Pe autostrăzi este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mana, a bicicletelor și mopedelor, a tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.”
Art. 101: ”(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor;”
–———

14: ”În circulaţia pe drumurile publice bicicletă trebuie să fie:
a) prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
b) prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
c) dotată cu sistem de avertizare sonoră;
d) echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
e) echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.”
15: ”Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată şi cu o lumină de culoare roşie.”
55: ”Semnalul luminos destinat numai dirijării circulaţiei bicicletelor are în câmpul sau imaginea unei biciclete de culoare roşie, respectiv verde pe fond negru. Aceeaşi destinaţie o are şi semnalul luminos al unui semafor însoţit de un panou adiţional pe care figurează o bicicletă.”
Art. 99: ”(1) Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, cu excepţia bicicletelor şi a celor trase sau împinse cu mâna, este permisă numai în timpul zilei.
(2) Se interzice conducătorilor vehiculelor prevăzute la alin. (1) să circule cu acestea cu o viteza mai mare de 30 km/h.”

100: ”(1) Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.”
Art. 141: ”6) Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.”
Art. 153: ”(2) Motocicleta fără ataş, precum şi bicicleta pot tracta o remorcă uşoară având o singură axă.”
160: ”(1) Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(3) Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete.

(4) Se recomanda ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată.”

161: ”(1) Se interzice conducătorilor de biciclete:
a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia “Accesul interzis bicicletelor”;
b) să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a tine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competiţii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se tina de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1^1) şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
l) să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15;
m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
n) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;
r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.
(1^1) Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

(2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.”

Participanții vor fi înștiințați prin e-mail ori de câte ori vor apărea noutăți legate de eveniment.

2.Organizare

Turul de ciclism este organizat în data de 18 mai 2019, cu începere de la ora 15.00 de către Direcţia Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”.

3. Traseul ediției a IV-a a evenimentului ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă”

Turul de ciclism se desfășoară pe un traseu de aproximativ 60 km, dus-întors, pe ruta: Focșani (bd. Gării, str. Longinescu, str. Vâlcele) – Cîmpineanca (DJ205S-Calea Odobești)-DC142 (str. Pietroasa) – DJ205C – Cîrligele (DC146-str. Focșani) – DJ205B (Bonțești-Cotești-Urechești) – drumuri secundare – Dragosloveni/Dumbrăveni (DJ204P) – RETUR PE ACELAȘI TRASEU.

4. Responsabilităţi

Toţi membrii şi participanţii la turul de ciclism vor respecta legislaţia rutieră în vigoare din România. Organizatorul nu-şi asumă nici o răspundere pentru incidente şi accidente de persoane, maşini, motociclete, biciclete și alte vehicule. De asemenea, orice contravenţie sau infracţiune comisă de participanţii la competiţie nu intră în responsabilitatea organizatorilor şi colaboratorilor acestora.

5.Codul de tură

Cicliștii sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie pe drumurile publice.

6.Puncte de alimentare

În cadrul evenimentului ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă” pauzele pe traseu vor fi făcute în funcție de evoluția turei

7.Abandon

În caz de abandon, participantul se va întoarce prin forțe proprii spre casă.

8.Purtarea căştii de protecţie

În timpul turei de ciclism, toţi cicliştii sunt obligaţi să poarte casca de protecţie. Cicliștii care nu vor purta cască vor fi invitați să părăsească evenimentul.

9.Comportamentul participanților

În timpul cursei, participanții sunt rugați să respecte participanții la trafic, să nu arunce resturi alimentare sau ambalaje.

10. Locul de reuniune al cursei

Participanții la evenimentul ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă” vor trebui să fie prezenți la ora 14.30 pe bd. Gării, nr. 1 (Muzeul de Istorie) din municipiul Focșani, Județul Vrancea. Plecare în tură va fi la ora 15.00.

11. Traseul cursei

Toți participanții vor merge în coloană, indiferent de condiția fizică sau experiență. Persoanele care nu respectă această regulă vor fi rugate să părăsească tura.

12. Comunicarea

Comunicarea informațiilor legate de evenimentul ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă” se va face prin e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.), pe pagina de Facebook ”Monumente in Vrancea”.

13. Dispoziţii finale

Datorită faptului că acest tur de ciclism este de tip “Open” pentru toţi, participanţii pot utiliza biciclete specifice MTB, echipate cu lumini față-spate. De asemenea, cicliștii trebuie să aibă în dotare vestă reflectorizantă și să poarte cască pe tot traseul.